Visita el Web de la Milana a Mallorca

dimecres, 29 de juny de 2011

Condemnat per enverinament d'espècies protegides

Fa unes setmanes avançavem una opinió, i ara hem conegut la sentència condemnatòria sobre el "Cas Llucamet" .

Va anar així: El 10 d’agost de 2009, membres del GOB localitzarem al vedat de caça de Llucamet (Llucmajor) el pitjor episodi de mortaldat d’espècies amenaçades registrat fins ara a Mallorca: tres milanes (Milvus milvus) i una arpella (Circus aeruginosus) enverinades, i dues òlibes (Tyto alba), un mussol banyut (Asio otus) i un xoriguer (Falco tinnunculus) tirotejats. El cas fou localitzat gràcies als emissors de seguiment per ràdio i per satèl·lit que portaven dues de les milanes mortes. Agents de Medi Ambient i del Seprona, van treballar al lloc durant 3 dies.

Exemplar trobat a Llucamet l'agost de 2009. Foto GOB

L’enverinament il·legal d’espècies amenaçades és la principal causa de mortalitat de la milana a Mallorca (més de la meitat dels casos), i és el motiu fonamental pel qual aquesta espècie està catalogada en perill d’extinció tant a nivell estatal com a les Illes Balears. La darrera dècada n'hen localitzades 35 enverinades, no cal dir res més.
Afortunadament, els esforços invertits per combatre el problema van donant els seus fruits, i la població mallorquina ha augmentant a poc a poc. Tot i això, la solució definitiva al problema de l’ús de verí al medi natural encara és un somni: el 2010 es localitzaren 15 exemplars de milana morts a Mallorca, dels quals per a un mínim de 7 s’ha confirmat l’enverinament (altres encara estan pendents dels resultats analítics).Clausura del vedat de Llucamet. Foto: CMA

La sentència condemnatòria (que podeu descarregar a: http://wtrns.fr/4kZs5QvH75CtCY ) de Llucamet contra l’autor de l’enverinament (multa de 17 mesos i prop de 4.000 euros, inhabilitació 3 anys i un dia per a practicar la caça, i indemnització d’11.600 euros a la Comunitat Autònoma) reforça l’estratègia de lluita contra l’ús de verí, pel seu component exemplaritzant. És important que les persones que decideixin col·locar esquers enverinats tenguin ben present que estaran cometent un delicte, i que poden ser condemnats a penes de presó. A més a més, per al cas de vedats de caça l’administració competent pot sancionar també amb la prohibició de l’activitat cinegètica (aquest ha estat també el cas del vedat de Llucamet en els passats dos anys).

Des del GOB volem manifestar el nostre agraïment i felicitació a tots aquells que amb el seu esforç han contribuït a n’aquesta condemna, i més enllà d’això a totes les persones implicades en la lluita contra l’ús il·legal de verí al medi natural. Així mateix, instam els nous responsables de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, i també la Fiscalia de Balears, a incrementar l’esforç per acabar amb aquest greu problema ambiental.

L'acusat, Miguel Arbona Servera, no ha saldat del tot el tema i haurà d'afrontar dos expedients més del mateix cas que romanen oberts: el tiroteig d'òlibes, un mussol i un xoriguer i la tinença de lloses, filats etc (mètodes prohibits). També va ser trobat fa uns mesos caçant, tot i estar inhabilitat arran de la troballa de Llucamet, el que és una falta greu.

El GOB estarà "a l'aguait". Fins a sa darrera mata hi ha conills, no ho diuen?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada