Visita el Web de la Milana a Mallorca

dimarts, 7 de juny del 2011

El cas de Llucamet a judici

Aquesta passada setmana s'ha celebrat un judici contra els "gestors" d'un vedat de caça on es va produir el cas d'enverinament i caça il•legal més greu del que mai hem tengut constància a Mallorca. Restam a l'expectativa de la sentència i esperam que sigui exemplaritzant pel bé de la conservació.

El cas va tenir força repercusió:
http://dbalears.cat/actualitat/balears/tres-milanes-una-oliba-i-un-xoriguer-es-troben-morts-en-una-finca-del-migjorn.html

I ara el procés judicial torna a refrescar-mos els fets:
http://www.diariodemallorca.es/sucesos/2011/05/31/juzgan-cazador-isla-cebos-envenenados/674380.html

El mes d'agost de 2009 membres del GOB donàvem avís als Agents de Medi Ambient i el SEPRONA de la localització d'una milana que havia mort feia poques hores. Aquest exemplar portava un emissor satèl·lit que l'hi havíem col·locat feia sols 3 mesos al seu niu de neixament. Va donar senyal de mort al vedat de Llucamet, al terme de Llucmajor. No va ser l'única. En vam localitzar fins a tres, i també un xoriguer (Falco tinnunculus), dues òlibes (Tyto alba), una arpella (Circus aeroginosus) i un mussol reial (Asio otus). Les milanes i l'arpella van morir enverinats, la resta per dispars. Es va localitzar el verí també, el mateix que havien consumit les milanes i l'arpella i també esquers impregnats amb restes idèntiques a les que havien consumit les milanes.

Milana jove seguida per satèl·lit localitzada a Llucamet. Agost 2009. Foto: GOB.

La mort d'aquestes 3 milanes i les altres espècies per enverinament i tirs és un fet tipificat com infracció molt greu a la llei balear de caça i pesca fluvial (llei 6/2006). Per aquest tipus d'infraccions es preveu una sanció de fins a 12.000 euros per la persona responsable dels fets i el tancament del vedat per un període de fins a 4 anys. També pot acabar a la presó. El vedat en qüestió és i serà per sempre un exemple de llibre de delictes i males pràctiques cinegètiques. Lloses de ferro, filats prohibits per la caça, cartutxos per en terra, caça en període de veda, moixeres descuidades amb captures de fa mesos...un desastre.

Milana jove seguida amb emissor terrestre localitzada a Llucamet. Agost 2009. Foto: GOB.

El misser de l'acusació, actuant en nom de la Fundació per la Conservació de Voltor negre (ONG especialitzada en casos d'enverinament), ha demanat dos anys de presó pels implicats i des del GOB esperam una sanció contundent i exemplar. Per primera vegada la Comunitat Autònoma també es presenta com a acusació, un fet sense precedents molt positiu. El mal provocat per aquestes persones no és sols per la milana, espècie en perill d'extinció a causa de la xacra del verí. El col·lectiu de caçadors queda tocat i en mal lloc per les males pràctiques d'uns delinqüents que de caçadors en tenen ben poc. No sols per això emperò: si les associacions de caçadors haguessin sortit al pas, una vegada coneguts els fets, a condemnar-ho públicament, hagués estat una gran noticia i un canvi profundament positiu. Ens hagués agradat una declaració clara en aquest sentit. Pot ser la pròxima ocasió tendràn més punteria.

Casos tan greus com aquest no sempre es poden documentar amb tant de detall. Els emissors satèl·lit, l'equip del GOB, els agents i altres persones van possibilitar que els responsables d'aquest cas hagin arribat al banquet dels acusats. Esperam una sentència justa, res més. La milana i altres espècies ho necesiten.  

Clausura del vedat de Llucamet. Foto: CAIB.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada