Visita el Web de la Milana a Mallorca

dijous, 5 de maig del 2011

Aucellons okupas als nius de milana

No sols els humans okupen cases d'altri, també alguns aucells ho fan. Com ja sabeu, les milanes fan els seus nius a pins, uns nius sovint precaris i desgarbats, sobretot els de les parelles més joves. Als documentals de La 2, on sempre surten estampes animals idíl·liques, farien poca planta. A banda de la construcció senzilleta (a vegades els cauen amb una ventada) no fan gaire dissabte. Mentre altres rapinyes o volatina (la salvatgina aèria) el netegen a consciència la milana "passa" bastant, i això que donen als seus polls qualque carronya passadeta, rates, peix. També porten al niu bosses de plàstic, cordes, paper...i hi hem trobat estores d'eriçons, buines d'ase i bosses d'oruga de pi! Tot plegat va fent un trespol que no ens fan gaire agradable la tasca de marcatge dels polls. Però bé, si elles ho troben confortable que hi farem, en tenim tan poques.


Polls de milana desenfeinats al seu niu

Sovint, les milanes no crien soles, i és que els teuladers (Passer domesticus) solen okupar els nius que les milanes construeixen. Cada any trobam nius de milana que tenen aquests petits okupas al pis d'abaix o del costat, nidificant tan tranquil·lament a un pam de les esmolades urpes d'una família de milanes. Entren palla i altres materials vegetals per dins els forats, gisquen, graten, surten, copulen, es barallen...un bon trull. Els polls de milana, són 50 vegades més pesats i molt manco actius i passen bona part del dia ajaguts o drets, observant els veïnats que no paren mai. Els darrers 10 anys de seguiment, hem pogut documentar aquesta okupació compartida fins a 17 ocasions. La setmana passada vam observat de nou la cohabitació a un niu ubicat al terme de Santa Maria per setena temporada consecutiva!


Colla de teuladers 

Si repeteixen qualque profit en deuen treure, segur. Mai hem trobat teuladers a nius de milana abandonats. Lo sorprenent és que els pinars (on crien les milanes) no semblen l'hàbitat més favorable pels teuladers. Certs depredadors seus com les rates, per exemple, són alhora preses de la milana i s'ho deuen pensar alhora d'acostar-se. Els xoriguers (Falco tinnunculus) i altres caçadors de ploma tampoc gosen fer-se gaire aprop per mor que serien expulsats més aviat que depresa. Vist el xum-xum de brutor dels nius, és possible que hi hagi una mica de comensalisme i els teuladers aprofitin la gran quantitat d'insectes que proliferen gràcies a les restes que deixen les milanes. A banda d'això, la casa ja està feta i sols s'ha de fer una miqueta de reforma. A més a més la temperatura deu ser més alta, cosa que els pot anar bé per mantenir els ous (de closca) calents i també la pròpia temperatura. Encara no ho tenim clar com veis. Els Passer domesticus no són els únics teuladers okupas, també els seus cosins els Passer hispaniolensis (absents de les Balears) okupen nius de Cigonya (Ciconia ciconia) i també altres rapinyes. En treuen cap profit les milanes? No ho sabem, però nosa nosa, no pareix que n'hi facin gens, tot i el renouer que fan, que no és poc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada